over drieduizend

Drieduizend

Drieduizend is de groep mensen achter drieduizend.be. Eigenlijk is dat iedereen die foto's inzendt of de website bezoekt. Drieduizend is een on-line fotocollectief waar iedereen aan kan meewerken. De drie kernelementen zijn: Leuven, fotografie en internet.

  • Fotografie: Met onze foto's streven we kwaliteit na. Dit betekent niet dat je een dure camera nodig hebt of dit jarenlange ervaring vereist. Wel selecteren we foto's die inhoudelijk en technisch sterk zijn of creatief uit de hoek komen.
  • Leuven: Leuven is de rode draad doorheen de foto's. Iedereen kan foto's inzenden, het volstaat dat er een inhoudelijke of visuele band is met Leuven. Alles kan en alles mag.
  • Internet: Drieduizend wil met haar website www.drieduizend.be een zo breed mogelijk publiek aanspreken. Als je een foto wil inzenden is het voldoende om ons een e-mail te sturen. Internet- of computerkennis mag daarom geen struikelblok zijn.

Meewerken

Drieduizend.be toont dagelijks één foto. Daarvoor putten we uit een pool van foto's met Leuven als rode draad. Als je een foto wilt inzenden kan je de foto (of een link ernaar) via e-mail verzenden naar info (at) drieduizend (dot) be.

De foto die je inzendt is digitaal of gedigitaliseerd. Een gescande afdruk of een scan van een negatief is dus net zo goed. Het is aangewezen (maar niet noodzakelijk) dat je je foto zelf bewerkt op de computer en de grootte aanpast.

Technisch: de foto meet 640 pixels aan de langste zijde en is opgeslagen in JPEG-format, met als compressie 10/12. Indien je dit zelf niet kan, stuur je de originele foto door en passen wij deze aan.

Het is gemakkelijk als je foto al elders op het internet staat. Bij fotodiensten als Flickr of Photoblog kan je aan je foto het sleutelwoord (tag) drieduizend of Leuven toekennen. Zo komen wij automatisch je foto's op het spoor. Ook als je een link naar drieduizend.be plaatst, komen wij vanzelf op je webpagina uit. Ter plekke downloaden wij je foto.

Zodra we je foto ontvangen hebben, komt hij in aanmerking voor publicatie op de website. Geef steeds een titel voor je foto op en voeg er een of meerdere zinnen uitleg aan toe. Indien je foto gepubliceerd wordt, plaatsen we je naam erbij. Als je een (foto)website hebt, wordt ernaar gelinkt.

We willen er voor zorgen dat iedere foto optimaal op ieders beeldscherm verschijnt. Daarom kunnen we naar eigen inzicht kleine bewerkingen (contrast, verscherping, helderheid, ...) op bepaalde foto's uitvoeren. Indien je dit niet wil, dien je dit expliciet te vermelden bij de inzending van je foto.

Auteursrecht

Drieduizend streeft geen winst na. Het vraagt geen geld aan bezoekers om foto's te bekijken en betaalt geen fotografen om hun foto's te publiceren. Iedere foto die op drieduizend gepubliceerd wordt, blijft eigendom van de oorspronkelijke auteur.

Drieduizend publiceert enkel die foto's waarvan de auteur en/of de eigenaar uitdrukkelijk de toestemming geeft. Drieduizend gaat er steeds van uit dat de fotograaf in kwestie de toestemming heeft bekomen om de geportretteerde personen of objecten te publiceren en kan daarvoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Drieduizend gaat er steeds van uit dat de persoon die een foto inzendt ook de auteur en de eigenaar van deze foto is en over alle rechten beschikt om hem te publiceren en kan daarvoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Meer informatie hierover lees je bij de juridische voorwaarden / legal disclaimer.

Redactie

Drieduizend werd in oktober 2005 bedacht en opgericht door Pieter Jelle De Brue en Pieter Baert. Het dagelijks beheer gebeurt tegenwoordig door Pieter Jelle. Iedereen kan eraan meewerken. Pieter Jelle vormt de redactie die selecteert welke foto's wanneer worden gepubliceerd op drieduizend.be. Je kan hem bereiken via info (at) drieduizend (dot) be.

De redactie selecteert dagelijks de foto die op de site verschijnt. Daarvoor put ze uit de pool van foto's die worden ingezonden of verschijnen op het internet.

Wekelijks proberen we een evenwicht te houden tussen verschillende soorten beelden. Zo onderscheiden we foto's met betrekking op de actualiteit, portretten of foto's met mensen en stillevens of uitzichten.

Drieduizend krijgt heel wat landschappen, stadszichten en stillevens toegestuurd. Het aanbod foto's met mensen of portretten is eerder beperkt. We willen iedereen aanmoedigen om originele portretten of dagelijkse foto's met mensen in te zenden.

Sterke foto's die inspelen op de actualiteit, mag je meteen doorsturen. Foto's met nieuwswaarde hebben steeds een streepje voor.